Tuindaken

Tuindaken dragen bij aan een beter milieu en leefomgeving. Er zijn vele mogelijkheden voor de aanleg, denk aan sedumplantjes, helmgrassen, bomen en planten of een combinatie van beide. Als mensen uitkijken op een groendak, worden de meeste er vrolijk van, zeker als de vlinders, bijen en vogels erop neerstrijken.

Voor het aanleggen van een tuindak is een vakman nodig, iemand die echt verstand van daken heeft. Bij Ben Roos Dakbedekking BV leggen we al sinds tientallen jaren tuindaken aan. Een tuindak kent ontelbare mogelijkheden, die we allemaal tot uitvoering brengen. Als vakman zijnde weten we precies waar we op moeten letten, bijvoorbeeld de ondergrond voor een tuindak.

Wat is een tuindak?

Een tuindak is een gebruikersdak en valt onder een groen dak. Met een gebruikersdak heeft uw dak een fijn aangezicht. Met een tuindak kunt u eindeloos variëren. Het is mogelijk om een dakterras te verwerken in de tuindak of verharde stukken te maken zodat er op gelopen kan worden. Benut de ruimte van uw dak optimaal en laat een daktuin aanleggen door uw specialist Ben Roos Dakbedekking BV.

Een tuindak valt onder een intensief groen dak. Dit betekent dat de tuindak met de regelmaat onderhoud nodig heeft.

Een dak met extra functies

Normaal zorgt een dak voor afdekking, het beschermt uw pand tegen vocht (regen) en een dak isoleert uw pand. Een tuindak heeft nog een aantal extra functies. Welke? Dat hangt af hoe een tuindak ingericht wordt. Als u bijvoorbeeld bankjes en tafels laat plaatsen, kunnen mensen op het dak eten. Paden tussen het groen nodigen uit tot wandelen. Een basketbalveld, een golfbaan of andere sportfaciliteiten behoren ook tot de mogelijkheden.

Een daktuin is een plek waar uw medewerkers, klanten of bezoekers de mogelijkheid hebben om even een luchtje te scheppen en bovendien in contact met de natuur te komen. Medewerkers kunnen hierna weer verfrist aan het werk. Dit komt hun productiviteit ten goede. Een groene omgeving zorgt bovendien dat mensen zich beter op hun gemak voelen en gelukkiger zijn.

Laat u goed adviseren en voorkom lekkage

Compactdak systeem

Juiste material en systeem keuze

Echter als dit soort daken lekken is de lekkage moeilijk te traceren, zeker als er verkeerde keuzes zijn gemaakt. Daarom is het belangrijk om de juiste keuze te maken voor het materiaal en dakbedekkingssysteem.  Door onze onafhankelijke en jarenlange ervaring met diversen systemen en materialen hebben wij voldoende kennis in huis om u vakkundig te kunnen adviseren en te behoeden voor problemen.

Vereisten voor een daktuin

Voor het aanleggen van een daktuin is het belangrijk dat uw dak over een zeer sterke dakconstructie beschikt. Een daktuin is af te raden, wanneer uw dakconstructie niet sterk genoeg is. Onze dakbedekkers kijken of uw dak een daktuin aankan. Ze kijken ook of uw huidige dakbedekking wortelbestendig is. Is dat niet het geval? Dan maken we een aantrekkelijk voorstel voor de aanleg van nieuwe, wortelbestendige dakbedekking.

De voor- en nadelen van een tuindak

Een tuindak brengt vele voordelen met zich mee en een enkel nadeel. Over het algemeen zorgt een tuindak voor het optimale gebruik van uw dak. Wanneer u niet over een tuin beschikt, is een tuindak de ideale oplossing. Of u wilt misschien een extra tuin waar uw personeel kan genieten van het lekkere weer. Daarnaast ziet een tuindak er prachtig uit en geeft een verzorgd beeld van een huis of gebouw.

 • Een tuindak brengt nog meer voordelen met zich mee:
 • Gereguleerde waterafvoer: uw riolering krijgt minder water te verduren.
 • Isolatie: een tuindak zorgt voor goede isolatie van uw huis of pand.
 • Milieubewust: verbeterde luchtkwaliteit door planten.
 • Weersinvloeden: een tuindak biedt bescherming tegen weersinvloeden zoals UV straling.
 • Hogere geluidsdichtheid: minder geluidsoverlast door een daktuin.

Er zitten ook enkele nadelen aan een tuindak:

 • Ondergrond: een tuindak heeft als ondergrond een dakbedekking nodig die wortelbestendig is.
 • Onderconstructie: de onderconstructie dient zeer sterk te zijn.
 • Onderhoud: het bijhouden van uw tuindak is noodzakelijk.

Wanneer u de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt komt u tot de conclusie dat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. Bij interesse in een tuindak adviseert één van onze deskundige medewerkers u graag over deze voor- en nadelen. U ontvangt van ons een onafhankelijk advies, met als doel het beste voor uw daktuin.

De aanleg van de tuindak

Een daktuin wordt opgebouwd uit verschillende lagen. De verschillende lagen beschermen uw dak, vormen een voedingsbodem voor de planten en zorgen dat het water afgevoerd wordt. In totaal worden er 6 lagen op een dak aangebracht. :

 • 1: Wortelwerende en waterkerende laag
 • 2: Beschermlaag
 • 3: Drainagelaag
 • 4: Filterlaag
 • 5: Substraatlaag
 • 6: Vegetatielaag

Zoekt u op internet zoekt naar ‘tuindak’ of ‘tuindak aanleggen’, dan komt u veel sites tegen waarin wordt aangeraden om zelf een tuindak aan te leggen. Dit raden we absoluut af. Als een tuindak verkeerd wordt aangelegd, is er een grote kans dat uw dak permanent beschadigt raakt.

Details Hydrotech systeem

Tuindaken zorgen onder andere voor:

 • Opvang van fijnstoffen,
 • Waterbuffering
 • Een isolerende werking
 • Een beter milieu
 • Een mooier aanzicht van uw pand
 • Meer flora en fauna

Bij de aanleg van tuindaken dient men rekening te houden met:

 • De onderconstructie
 • De ondergrond
 • Levensduur dakbedekking & toe te passen dakbedekkings-systeem
 • Type dakbedekking
 • De situatie
 • Onderhoud is noodzakelijk

Tuindak onderhouden

Om ervoor te zorgen dat onkruid geen kans krijgt en het groendak voldoende voeding heeft is regelmatig onderhoud aan uw groendak belangrijk. Regelmatig bemesten zorgt ervoor dat het tuindak gezond blijft en mooi blijft bloeien. Het verwijderen van onkruid zorgt voor een net dak wat goed in balans is.
Onderhoud aan uw tuindak is afhankelijk va het type tuindak, de ligging etc.
Dakonderhoud tuindak

Wat kost een tuindak?

Uiteraard bent u benieuwd wat de prijs is van een tuindak. De uiteindelijke prijs voor een tuindak is afhankelijk van een aantal onderdelen:

 • Heeft u een dakbedekking die wortelbestendig is?
 • Moet uw huidige dakbedekking vernieuwd worden?
 • Wat is het ontwerp van uw tuindak? Specifieke onderdelen etc.

Bovenstaande elementen bespreken we graag met u om tot een persoonlijke offerte te komen.

Heeft u nog vragen of advies nodig over een tuindak? Schroom niet om contact met ons op te nemen, onze medewerkers beantwoorden graag al uw vragen. We zijn bereikbaar per e-mail of telefoon.

Is het mogelijk om subsidie te ontvangen voor een tuindak?

Een tuindak is een milieubewuste keuze, deze keuze wordt gesteund door de overheid. Vooral in milieubewuste gemeentes is de kans op subsidie aanwezig. Heeft u vragen over de subsidie voor tuindaken? Een medewerker van Ben Roos Dakbedekking BV helpt u graag verder.

Voorgaande tuindaken aangelegd door Ben Roos

Hier volgen een aantal verschillende soorten groen(tuin)daken welke door ons zijn gemaakt:

 

Ontvang gratis advies
closebij

Verschillende soorten sedum

 

Groendak in volle bloei

Hier volgen een aantal verschillende soorten tuindaken welke door ons zijn gemaakt;

Woonhuis Den Haag: Extensief groendak met dakterras en zonnepanelen.


 

Zorgcentrum Sliedrecht: Lichtgewicht extensief Urban Scape groendak

 

Cultureel centrum Evert Bodegraven: Extensief groendak met pluggen

 

Tramremise Rotterdam: Extensief groendak met lekdetectie systeem en Hydrotech dakbedekking

 

Restaurant Seinpost te Scheveningen: Extensief groendak met helmgrassen

 

Park Sandhage te Den Haag: Intensief groendak met groen en bestrating

 

Damrak centrum Amsterdam: Extensief groendak met sedumplantjes en dakterrassen

Let op: wij doen geen pannendaken, rieten daken, golfplaten en leien daken

Onder het motto ‘’Schoenmaker, blijf bij je leest!’’ werkt Ben Roos helaas niet met pannendaken, rieten daken, golfplaten en leien daken. Voor pannendaken kunt u terecht bij een bouwkundig aannemer of een pannendekker.

evert

Ontvang gratis advies