leerbedrijf

Brandgevaar dakwerk uitsluiten “No Flame No Claim”

Dakbranden de nachtmerrie van elke dakdekker en natuurlijk ook opdrachtgever. Zowel bij het aanbrengen van bitumineuze en kunststof dakbedekkingen komen brandgevaarlijke werkzaamheden voor. In het kader van brandveilig werken is er door de brancheorganisatie VEBIDAK de “Ondernemers commissie brandveilig werken” gestart.

In de commissie onder leiding van adjunct-directeur Andre van den Engel van VEBIDAK nemen vertegenwoordigers van 5 dakbedekkingsbedrijven het voortouw te weten “Boll Dakmanagement, Elro Dakbedekking, Innodak B.V., ZND dakbedekking B.V. en Ben Roos Dakbedekking B.V.” De commissie heeft als doel om het brandgevaar te bij brandgevaarlijke werkzaamheden verder terug te brengen/uit te sluiten.

Denk aan het warm/droog maken van de ondergrond met b.v. hete lucht, bijvoorbeeld;
* (Dyson) handdroger met gecomprimeerde warme lucht
* Bladblazer met warme/hete lucht
* Doorwarmapparaten voor zelfklevende producten/dakbedekkingen (strijkbouteffect).

Ook bij zelfklevende dakbedekking zijn nog verbeteringen nodig, denk hierbij bijvoorbeeld aan;
* Een betere kleefkracht bij lage temperaturen,
* Hechting bij vochtige ondergronden
* Betere hechting (doorwarming ??).

Indien er fabrikanten en/of leveranciers zijn met ideeën en/of oplossingen kunt u contact met ons of VEBIDAK op te nemen.


Droogmaken dak met de brander volgens NEN 6050 alleen toegestaan tot 75cm vanaf opgaand werk. Hoe gaan wij de laatste 75cm droogmaken als de natuur zijn werk niet doet ?.

Aanbrengen van bitumineuze dakbedekking volgens de brandmethode niet bij opgaand werk.


Fohnen van kunststof bitumen en kunststof dakbedekking valt wel onder de brandgevaarlijke werkzaamheden maar binnen de NEN 6050.

Aanbrengen van zelfklevende dakbedekking goed uitvoerbaar onder ideale omstandigheden.
Hoe maken wij zonder open vuur de ondergrond droog, met name in de gevarenzone.
Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat een zelfklevende dakbedekking voldoende kleeft, ook bij lage tempareturen ?. Verwarmen, doorwarmen, verbetering lijmen en/of primers