leerbedrijf

Diversiteit, duurzaam en groen onder één dak

Een nieuw schoolgebouw, zorgvoorzieningen, winkels, een apotheek, een restaurant en een woontoren met 71 seniorenwoningen op het scharnierpunt van drie wijken in Rotterdam. De Wielslag is een nieuw duurzaam centrum met plaats voor talentontwikkelingen, voorzieningen en wonen.

 

Het complex heeft in totaal 5.500m2 aan platte daken en dat biedt enorm veel mogelijkheden! Er is gekozen voor de aanleg van waterbuffersystemen. Rotterdam wil in de toekomst zoveel mogelijk groendaken, gebaseerd op waterbuffering plaatsen. In Nederland is waterbuffering essentieel omdat we het water van Zuid-Europa verwerken. Het weerbeeld wordt steeds extremer met korte, hevige regenbuien. Onze rioolstelsels zijn daar niet op berekend.

 

Rotterdam heeft ca. 80 miljoen m2 plat dak. Voldoende oppervlakte om hier systemen te plaatsen waardoor het water vertraagd in het riool terecht komt en het riool wordt ontlast. Ben Roos Dakbedekking B.V. heeft bij De Wielslag kwalitatief zeer goede waterbufferingsystemen geplaatst, gecombineerd met groendaken en een schoolplein. Het voordeel is dat de levensverwachting van de daken is verhoogd en er een grote energiebesparing op verwarming en koeling van de gebouwen mogelijk is.

 

Het natuurlijke uitzicht van groendaken werkt rustgevend, stress verlagend en productiviteit verhogend. Het maakt mensen gezonder, gelukkiger, creatiever en meer ontspannen. Groendaken werken ook nog eens luchtzuiverend voor onzichtbare luchtpollen en stofdeeltjes. Het groen haalt fijnstof uit de lucht en neemt 10 tot 20% van het stof en de schadelijke bestanddelen op. Dat zijn voordelen die vooral in een drukke stad als Rotterdam erg welkom zijn. Maar dat was nog niet alles. Het schoolplein op het dak is gecombineerd met bankjes en tafeltennistafels. Verder is de veiligheid van onder andere glazenwassers geborgd door de plaatsing.