leerbedrijf

Dakveiligheid hoog in het vaandel bij Ben Roos

Werken op grote hoogte brengt veel risico’s met zich mee. Een eigenaar van een dak is ook verantwoordelijk voor de veiligheid op het dak, als het dak tenminste 2 meter hoog is. Ben Roos ontzorgt u op het gebied van dakveiligheid. Onze dakdekkers zijn uitgerust met valbeveiliging. Ze dragen namelijk een veiligheidsharnas. We zorgen ook voor permanente valbeveiliging, zodat het dak ook in de toekomst veilig betreden kan worden.

Valbeveiliging dak

Er zijn allerlei vormen van valbeveiliging voor het dak:

 • Kooiladders
 • Veiligheidsharnassen
 • Dakankerpunten
 • Daktoegang
 • Ladderborging
 • Lijnsystemen
 • Hekwerken
 • Noodoverloop
 • Valgevaar bordjes

Ben Roos Dakbedekking

Veiligheidsharnas

Er zijn verschillende soorten veiligheidsharnassen:

 • Éénpuntsharnas: Heeft één bevestigingspunt (meestal tussen de schouderbladen, op de rug), waaraan valbeveiliging wordt vastgemaakt.
 • Tweepuntsharnas: De dakdekker heeft op zijn borst en op zijn rug zekeringspunten.
 • Vier- of vijfpuntsharnas: Ook wel een werkpositioneringsharnas genoemd. Deze heeft één bevestigingspunt op de rug of op een bevestigingspunt op de rug en aan de voorkant.

Dakdekker Nieuwkoop

Welke veiligheidsharnas geschikt is, is afhankelijk van de werkzaamheden die verricht moeten worden. Moet een dakdekker alleen gezekerd worden, om te voorkomen dat hij of zij valt? In die situatie is een harnas met één of twee bevestigingspunten voldoende. Een veiligheidsharnas met één bevestigingspunt wordt niet veel gebruikt, want een veiligheidsharnas met twee bevestigingspunten is veelzijdiger en zijn relatief voordelig.

Een werkpositioneringsharnas heeft één bevestigingspunt op de rug of één bevestigingspunt op de rug en één bevestigingspunt aan de voorkant. Er zijn dan nog twee bevestigingspunten aan de zijkant en aan een bevestigingspunt aan de voorkant ter hoogte van de taille.

Ben Roos Dakbedekking

Tijdelijke dakrandbeveiliging

Permanente dakrandbeveiliging is niet altijd noodzakelijk. Tijdelijke dakrandbeveiliging is meestal sneller en gemakkelijker te plaatsen en bovendien goedkoper.

Tijdelijke dakrandbeveiliging bestaat uit hekwerken. Deze hekwerken staan stevig op het dak, zodat ze niet omvallen. Hier worden vaak betonblokken voor gebruikt. Het hekwerk zelf moet ook goed in elkaar zitten. Vooral de verbindingen in de hoeken zijn belangrijk en moeten sterk zijn.

Permanente dakrandbeveiliging

Permanente dakrandbeveiliging is heel handig om te zorgen dat de dakrand ook in de toekomst beveiligd is. Permanente dakrandbeveiliging bestaat, net als tijdelijke dakrandbeveiliging, uit hekwerken.

Behalve het overduidelijke verschil dat permanente dakrandbeveiliging permanent is en tijdelijke dakrandbeveiliging niet, zijn er andere verschillen. Permanente dakbeveiliging is kostbaarder en moeilijker bevestigen. Tijdelijke dakrandbeveiliging wordt vaak gehuurd, maar permanente dakrandbeveiliging moet altijd gekocht worden. Als er in de toekomst ook regelmatig mensen het dak zullen betreden, is permanente dakrandbeveiliging uiteindelijk goedkoper.

Valbeveiliging dak regelgeving

Als er wordt gewerkt op een dak van tenminste 2,5 meter hoog gelden er Europese richtlijnen. Er mogen bijvoorbeeld geen ladders gebruikt worden.

Bij het werken op grote hoogte, wordt er soms gebruik gemaakt van een hef- of hijsmachine. De hef- of hijsmachine moet voor personenvervoer zijn bedoeld en ingericht. Het moet bovendien op de juiste manier worden gebruikt.

Dakdekker Moordrecht

Bij voorkeur moet een dak waarop gewerkt wordt van permanente veiligheidsvoorzieningen worden voorzien door bijvoorbeeld leuningen te plaatsen. De planning moet zo worden ingericht dat tijdens de dakwerkzaamheden zo snel mogelijk vaste trappen worden geplaatst.

Als het niet mogelijk is om permanente dakvoorzieningen te maken, moet iedereen die op het dak werkt persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken. Persoonlijke valbeveiliging moet uit drie elementen bestaan:

 • Een valdemper of een valstopapparaat
 • Een beveiligingskabel met een stevig en vast bevestigingspunt
 • Een harnas dat de dakdekker via de beveiligingskabel verbindt met het bevestigingspunt

Het blijkt dat een belangrijk deel van valbeveiliging het opruimen van het dak is. Rondslingerende rotzooi vormt een groot valrisico. Vandaar dat we bij Ben Roos het dak altijd zo netjes mogelijk houden.

Ben Roos Dakbedekking

Onze specialisaties

Al vele decennia verricht Ben Roos werkzaamheden aan daken. We zijn gespecialiseerd in verschillende gebieden:

Groendaken aanleggen

Duurzaamheid is voor ons heel belangrijk. Wij leggen daarom duurzame groendaken aan. Groendaken bevorderen de biodiversiteit. Het heeft ook een groot isolerend vermogen, wat zowel goed voor het milieu als voor uw portemonnee is. Het werkt ook als een geluidsbarrière voor uw pand. Het zorgt voor meer rust binnen.

Een dak wordt gewoonlijk alleen gebruikt als bescherming van een pand. Een groendak biedt u de mogelijkheid om het dak ook voor recreatieve doeleinden te gebruiken. Zet er wat banken neer en het groendak wordt een ideale plek om in de pauze even een luchtje te scheppen.

milieuvriendelijk dak

Een ander groot voordeel van een groendak is dat een groendak regenwater absorbeert. Het zuivert bovendien het regenwater. Zo wordt de belasting op het riool vermindert. Een groendak ziet er mooi uit en verhoogt de waarde van uw pand.

Groendaken hebben nog veel meer voordelen. Wij zijn een experts op het gebied van groendaken. Schakel Ben Roos daarom in voor de aanleg voor uw groendak.

Onafhankelijk advies

Ben Roos is totaal onafhankelijk en niet gebonden aan bepaalde leveranciers. We hebben daardoor geen enkel voordeel bij de keuze voor een bepaalde soort dakbedekking en we geven u daarom altijd eerlijk advies.

Dakbedekking aanleggen

Als u nieuwe dakbedekking aan laat leggen, dan wilt u er natuurlijk even mee vooruit kunnen. Wij gebruiken alleen dakbedekking met een hoge kwaliteit en een lange levensduur. Daarom maken we gebruik van bitumieuze dakbedekking. Er zijn twee soorten bitumieuze dakbedekking:

SBS

SBS is een hele soepele vorm van bitumineuze dakbedekking. Het heeft bovendien een grote kleefkracht, wat de kans op lekkage sterk verkleint.

APP

Een zeer elastische vorm van bitumineuze dakbedekking. Het is veel elastischer dan gewone bitumen en is bovendien veel UV-bestendiger.

Dakinspectie

Zijn er problemen met uw dak of wilt u weten wat de staat van uw dak is? Laat dan een dakinspectie verrichten. Door een dakinspectie komt u erachter hoe het met uw dak ervoor staat en of er eventuele problemen zijn. Als er problemen zijn, bespreken we met u wanneer en hoe we de problemen gaan oplossen.

Regelmatig onderhoud

Het is van belang om uw dak regelmatig te onderhouden. Hierdoor wordt de levensduur van uw dak met jaren verlengt. Zonder onderhoud raken uw dakgoten en uw dak begroeid met mos en algen. Uw dakgoten raken verstopt en uw dakbedekking raakt beschadigd.

Bij Ben Roos bieden we u een aantrekkelijk onderhoudscontract aan. Uw dak wordt volledig gereinigd. Als er problemen zijn, worden die tijdig geconstateerd door onze dakdekkers. Ze verrichten kleine herstelwerkzaamheden meteen. Grotere herstelwerkzaamheden worden met u ingepland.

Ben Roos Dakbedekking

Certificaten en samenwerkingen

Als professionele dakdekkers hebben we meerdere certificaten en werken we samen met andere professionals. Hierdoor weet u zeker dat u met een betrouwbaar bedrijf te maken heeft. Dit zijn onze samenwerkingen en certificaten:

 • Roof2Roof: Een organisatie die bitumen daken recycled.
 • Vebidak: Wij zijn aangesloten bij de brancheorganisatie voor bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven. Als lid van Vebidak voldoen wij aan strenge kwaliteits- en veiligheidseisen.
 • IKO roof concept partner: Iko levert daksystemen met energie-efficiënte isolatie en een lange levensduur. De daksystemen zijn bovendien compleet waterdicht.
 • VCA: VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Dat we aangesloten zijn bij deze organisatie betekent dat we veilig, gezond en duurzaam werken.
 • Hydrotech dealer: Hydrotech is een dakafdichtingsmateriaal dat volledig waterdicht is.
 • Polygum dealer: Producent van kwalitatieve bitumineuze dakbedekking.