leerbedrijf

Uw dakdoorvoer op vakkundige wijze geplaatst

Dakdoorvoer is een pijp die door uw dak loopt en zorgt voor ventilatie, ontluchting of de afvoer van rook. Het is belangrijk dat het plaatsen van dakdoorvoeren op de juiste manier wordt uitgevoerd en dat de juiste materialen worden gebruikt. Als er op een verkeerde manier dakdoorvoeren worden geplaatst, ontstaat er een oerwoud van buizen.

Er is een speciale dakpan met een pijp die vaak onder een dakdoorvoer geplaatst wordt. Deze dakpan wordt geplaatst voor ventilatie, het afvoeren van rook, ontluchting of een antenne.

Voor het plaatsen van een dakdoorvoer moet er een gat gemaakt worden in het dak. Als dat op de verkeerde manier gebeurt of met de verkeerde materialen (die niet waterdicht zijn) ontstaan er lekkages. Lekkages leiden tot schimmel, schade aan uw interieur en schade aan de constructie van uw pand. Schakel daarom de professionals van Ben Roos in.

Ben Roos Dakbedekking

Waar wordt een dakdoorvoer voor gebruikt?

Het wordt vaak gebruikt voor de afvoer van de badkamer of van de wasdroger. De dakdoorvoer voert de vochtige lucht af of dient als ventilatie van de badkamer. Daarnaast wordt een dakdoorvoer gebruikt voor:

 • Rookgasafvoer
 • Luchtaanzuiging voor de HR ketel
 • Afvoer van de afzuigkap
 • Rioolbeluchting
 • Combinaties hiervan

Diverse manieren van dakdoorvoer ventilatie

Dakdoorvoer ventilatie zorgt voor een verversing van de lucht in uw huis. Dit is van groot belang. Ieder mens verbruikt zuurstof. Ook als u een gaskachel of gasfornuis gebruikt, gaat het zuurstof gehalte in uw huis omlaag. Ventilatie voert de zuurstofarme lucht af en voert zuurstofrijke lucht aan.

Ventilatie is bovendien van groot belang in vochtige ruimtes, zoals badkamers. De vochtige lucht wordt afgevoerd en droge lucht wordt aangevoerd.

Dakventilator

Één van de manieren om uw pand te ventileren is om gebruik te maken van een dakventilator. Een dakventilator wordt geïnstalleerd als er binnen niet genoeg ruimte is om een ventilatie box te plaatsen. Bovendien maakt een ventilatie box veel geluid.

Een dakventilator zuigt vervuilde lucht naar buiten. Het is afgeschermd tegen vocht en regen en is bestand tegen alle verschillende weersomstandigheden.

Dakdoorvoer ventilatie badkamer

De lucht in de badkamer wordt snel vochtig. Het is essentieel om een badkamer goed te ventileren. Schimmels en bacteriën ontwikkelen zich anders snel in uw badkamer. Daardoor ontstaat een groot risico voor uw gezondheid.

Een badkamer heeft meestal geen ramen. Laat een dakdoorvoer voor uw badkamer plaatsen en er wordt schone lucht in uw badkamer gezogen. Het is namelijk gevaarlijk als er zuurstofgebrek in uw badkamer ontstaat.

Als de badkamer gelegen is op de hoogste verdieping, is het ook mogelijk om een metalen ventilatierooster in het dak te plaatsen. Dit is eenvoudiger en goedkoper.

Ben Roos Dakbedekking

Dakdoorvoer kachel

De dakdoorvoer van een kachel wordt ook wel een rookkanaal genoemd. Een rookkanaal is altijd dubbelwandig. Een enkelwandig rookkanaal is gevaarlijk, want de wand wordt heel heet en brandgevaarlijk. Een dubbelwandige rookkanaal heeft twee wanden met isolatiemateriaal ertussen, waardoor de warmte binnen het rookkanaal blijft.

Afvoer van de afzuigkap

Een afzuigkap werkt niet op volle kracht, als de luchtafvoer verkeerd is gekozen of is aangelegd. Te dunne buizen zorgen voor geluidsoverlast en ze zorgen ervoor dat uw afzuigkap minder goed werkt. Schakel daarom een professioneel van Ben Roos Dakbedekking in.

Rioolbeluchting en -ontluchting

Een beluchter zorgt voor toevoer van lucht. Er kan onderdruk in uw riool ontstaan, waardoor de vieze rioollucht in uw pand gezogen wordt. Gelukkig is dit te voorkomen met rioolbeluchting.

Ontluchting zorgt voor de afvoer van lucht in uw riool. Dit is vooral nodig bij hevige regenval. De riolering loopt vol met water en dit leidt tot stankoverlast en/of tot een overlopend toilet. Met een ontluchter voorkomt u deze problemen. Een ontluchter wordt als dakdoorvoer geplaatst en werkt daarbij als beluchter. Twee voor de prijs van één.

Ben Roos Dakbedekking

De specialismen van Ben Roos

Veiligheid op het dak

Als we een dakafvoer op uw dak plaatsen, zijn we op grote hoogte bezig. Dat brengt grote risico’s met zich mee. Als een dak hoger is dan 2,5 meter is de eigenaar van het dak verantwoordelijk voor de veiligheid op het dak. Dat staat in de Nederlandse wet.

Ben Roos neemt alle zorgen op het gebied van veiligheid op het dak uit handen. Wij brengen permanente dakvoorzieningen aan, zodat het dak veilig betreden kan worden. Onze dakspecialisten zijn bovendien uitgerust met persoonlijke beschermingsmiddelen.

Groendaken

Groendaken zijn begroeid met planten. Ze zijn hierdoor zeer milieuvriendelijk en bevorderen de biodiversiteit. Groendaken hebben nog veel meer voordelen. Ze nemen veel water op. Hierdoor hoeven uw dakgoten minder water af te voeren en gaan uw dakgoten veel langer mee.

Groendaken hebben een groot isolerend vermogen. Hierdoor heeft u minder last van temperatuurschommelingen en zijn uw stookkosten lager.

Onafhankelijk dakadvies

Wij zijn niet verbonden aan een bepaalde leverancier. Daarom krijgt u bij ons geheel onafhankelijk dakadvies. Wij kijken wat het beste past bij uw situatie en uw budget.

Onderhoud van uw dak

Uw dak heeft regelmatig onderhoud nodig. Uw dak gaat daardoor langer mee en u voorkomt hiermee lekkage.

Dakinspectie

Als u problemen met uw dak heeft, komen wij de situatie op het dak onderzoeken. Zo ontdekken wij wat de oorzaak van uw problemen is.  Indien mogelijk voeren wij de reparatie werkzaamheden gelijk uit. Is het probleem te groot om gelijk op te lossen? Dan brengen wij een vrijblijvende offerte uit en na akkoord van de offerte, maken wij een afspraak met u om herstelwerkzaamheden te verrichten. Zo bent u snel van uw dakproblemen af.

Let op: wij doen geen pannendaken, rieten daken, golfplaten en leien daken

Onder het motto ‘’Schoenmaker, blijf bij je leest!’’ werkt Ben Roos helaas niet met pannendaken, rieten daken, golfplaten en leien daken. Voor pannendaken kunt u terecht bij een bouwkundig aannemer of een pannendekker.

Daarom kiest u voor ons

 • 10 jaar garantie op alle dakbedekking
 • Is er spoed geboden? Dan zijn we snel bij u
 • Ruim 32 jaar ervaring
 • U wordt volledig ontzorgd
 • Volledig afhankelijk
 • In het bezit van diverse keurmerken
 • Voordelige tarieven
 • Bij nood zijn we snel bij u en verhelpen we uw probleem
 • 24/7 bereikbaar

Ben Roos Dakbedekking

Keurmerken en partners

Als professioneel dakbedrijf bezitten wij over verschillende keurmerken en samenwerkingspartners:

 • VCA certificaat: Voor het VCA certificaat voldoen we aan strenge eisen op het gebied van milieu, gezondheid en veiligheid.
 • Roof2Roof: Onze samenwerkingspartner die bitumen daken recycled.
 • Vebidak: De brancheorganisatie voor bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven.
 • Dakgroep 90: Een organisatie waar alleen dakdekkers bij mogen horen die aan een heel aantal eisen van duurzaamheid, kwaliteit en veiligheid voldoen.
 • Hydrotech: Een bedrijf dat speciale membranen maakt die als onderste laag van een groendak dienen en die uw dak waterdicht maken.

Veelgestelde vragen

Is er een verschil tussen een dakdoorvoer in een schuin dak plaatsen en een dakdoorvoer in een plat dak plaatsen?

Er zit niet zo heel veel verschil in, behalve dat er andere dakdoorvoeren worden gebruikt. Er zijn speciale dakdoorvoeren voor schuine daken en voor platte daken. Dakdoorvoeren voor schuine daken hebben een schuine onderkant en dakdoorvoeren voor platte daken hebben een platte onderkant.

Is een dakdoorvoer altijd nodig bij een houtkachel?

Ja, de rook moet naar buiten afgevoerd worden. Anders blijft de rook binnen hangen en dat zorgt voor veel problemen, bijvoorbeeld benauwdheid.

Heeft een dubbelwandige dakdoorvoer bepaalde voordelen?

Ja, een dakdoorvoer voor een kachelpijp is altijd een dubbelwandig. Een enkelwandige dakdoorvoer wordt veel te heet. Er ontstaat daardoor brandgevaar. Bij een dubbelwandige dakdoorvoer zit er isolatiemateriaal tussen de twee wanden, de buitenste wand blijft hierdoor koel.