Als ik er ben geweest, kun je van het dak eten

Johan Philipsen werkt al bijna 50 jaar op en aan daken en is inmiddels expertmedewerker van Ben Roos Dakbedekking B.V.

 

“Vroeger ging ik met een boomladder en een emmertje teer het dak op, tegenwoordig gaat dat een stuk professioneler en veel veiliger.

 

Ik zeg altijd: dakonderhoud is dakbehoud. Wanneer je jaarlijks je dak onderhoud, kun je veel kosten besparen. Vuil is de grootste vijand van het dak, vooral het continue nat worden en weer drogen heeft sterke invloed op het materiaal. Wanneer het vuil op het dak blijft liggen, ontstaat er een craquelé laag, waarbij een grof netwerk van fijne barstjes ontstaat. Hierin ontstaat pimpling, dit zijn veel kleine blaasjes, waarna de toplaag barst en de inlagen zichtbaar worden. Als dit gebeurt, ben je te laat. Dan loopt het water zo naar binnen.

 

We hebben in het dakonderhoud een grote diversiteit van klanten. Van woonhuis tot kantoorcomplex, we hebben het allemaal in onderhoud. Bij dakonderhoud gaat het niet alleen om het feitelijke schoonhouden en controle van het dak, het is belangrijk dat we onze klanten tijdig waarschuwen wanneer extra kosten te verwachten zijn. Dit kunnen geen hoge kosten zijn, want dan betekent het dat ik m’n vak niet goed versta. Na verloop van jaren kunnen door veroudering diverse reparaties nodig zijn. Tijdens het dakonderhoud worden dit gelijk gerepareerd. Zo houden we het dak in optimale conditie.

 

In principe is jaarlijks onderhoud van het dak voldoende. Wanneer een gebouw echter omgeven is door bomen, waardoor er veel bladeren op het dak vallen, is het verstandiger om paar keer per jaar het dak na te lopen. Bladeren geven een enorme vervuiling en ook is het noodzakelijk dat de uitwateringen vrij blijven zodat het water weg kan lopen. Als ik op het dak geweest ben, dan kun je van het dak eten. Sommige mensen lopen hard weg voor dit soort klussen. Ik vind het een uitdaging.”