leerbedrijf

WATER OP UW PLATTE DAK? ONTDEK ALLE OORZAKEN, GEVOLGEN EN OPLOSSINGEN

Water op plat dak

Wat doet u als er water op uw platte dak ligt? Wat is de oorzaak? Wat is de oplossing?

Is water op uw dak überhaupt wel een probleem?

Het korte antwoord van uw vraag is: ja, water op uw dak kan schadelijk zijn.

Op deze pagina geven we u uitgebreid antwoord op:

  • Vragen over water op een plat dak
  • Oorzaken van water op plat dak
  • Oplossingen om stilstaand water van uw platte dak te verwijderen
  • Hoeveel water mag er op een plat dak staan?

Het beste wat u kunt doen is contact opnemen met Ben Roos Dakbedekking BV! We hebben tientallen jaren ervaring op het gebied van daken. Een vakkundige dakdekker van Ben Roos Dakbedekking BV ziet snel waarom er water blijft staan op uw platte dak. Aangezien wij een onafhankelijk bedrijf zijn, geven we altijd een eerlijk advies. Alleen het beste voor uw dak; daar staan we voor.

Contacteer ons vandaag nog voor het maken van een afspraak of om een vrijblijvende offerte te ontvangen! Bel naar 0172-617409 of mail naar info@benroos.nl

Vragen over water op een plat dak

We krijgen bij Ben Roos veel vragen over stilstaand water op een plat dak en we weten dat er ook veel vragen online over worden gesteld. Die vragen zijn:

Hoe schuin moet mijn dak zijn?

Wij hebben onlangs een aanbouw laten plaatsen aan ons huis. We zijn zeer tevreden over het geleverde werk. Het dak van de aanbouw is recht (dragende constructie met rand). Het water loopt echter zeer moeilijk weg. Alleen als er veel water op komt te staan, dan bereikt het de afvoer. De aannemer gaf aan dat dit juist prima is voor de dakbedekking.

Andere mensen geven weer aan dat het niet schuin genoeg loopt. Wie kan het verlossende woord geven. Mag er water op blijven staan en zo ja, hoeveel?

Hoe krijg ik stilstaand water van mijn dak af?

hoi, wij zitten met een probleempje !! we hebben net een huis gekocht, nu blijkt dat er op het gedeelte plat dak redelijk veel water blijft staan (plusminus 5cm ofzo) namens deze niet goed afvloeit naar de afwateringsputje… hoe krijg ik in godsnaam al dat water van men dak voor dat de winter komt met de sneeuw en vorst, en hoe verhelp ik dit voor de komende tijd dat ik daar geen last meer van heb !!

Er zit een deuk in mijn dak, daarom blijft er water op het platte dak staan. Wat moet ik doen?

Wij hebben een plat dak dat grenst aan een hellend dak. Ik kan uitkijken op het platte dak via de zolderkamer, en kan er ook gemakkelijk op. Er blijft vrij veel water op het dak staan omdat het verzakt is in het midden. Ik zoek een oplossing om het water te verwijderen, dan wel de verzakking op te lossen.

Is het goed of slecht dat er water op je platte dak staat?

Wat is beter voor een plat dak: dat er een paar mm regen op blijft, of dat het dak altijd helemaal droog loopt na regen?

Om 100 procent duidelijkheid te scheppen hebben we op deze en op alle andere vragen die u maar kan verzinnen op het gebied van water op platte daken antwoorden voor u.

Oorzaken van water op plat dak

Allereerst is het belangrijk om te weten, waarom er water blijft staan op uw platte dak. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken:

Onderhoud

Dit wordt niet op forums genoemd, maar is wel de belangrijkste oorzaak: achterstallig onderhoud. Op zichzelf is achterstallig onderhoud geen probleem, maar het veroorzaakt wel veel problemen. Een verstopte afvoer bijvoorbeeld wordt veroorzaakt omdat de afvoer niet vaak genoeg wordt schoon gemaakt. Een dak heeft twee keer per jaar een onderhoudsbeurt nodig. Op die manier blijven het dak en de afvoer in goede conditie.

Sneeuw en ijs

Het is mogelijk dat er water op het dak blijft staan door sneeuw of ijs. De temperatuur stijgt. De sneeuw of het ijs smelt en het dak ligt vol water. Het dak kan bovendien verzakken door het gewicht van de sneeuw of het ijs.

Verzakking van het dak

Degene die de derde vraag stelt, noemt de oorzaak meteen ook al:

“Er blijft vrij veel water op het dak staan, omdat het verzakt is in het midden.”

Professioneel advies van Ben Roos

Inderdaad kan een verzakking in uw dak ervoor zorgen dat er water blijft liggen. Het water stroomt in het verzakte deel van het dak en kan niet wegstromen. Een dak verzakt als er te veel gewicht op het dak staat, bijvoorbeeld door een machine (zoals een airconditioningsunit), een ladder of gereedschap.

Water loopt niet weg door verstopte dakgoot

Afvoer verstopt, verstopte standleiding of vollopende straatkolk

Een andere veelgenoemde oorzaak van water dat niet van een plat dak wegstroomt, is een verstopte afvoer. Zoals bijvoorbeeld deze online reactie:

Volgens mij is hier gewoon de normale afvoer verstopt (ik vermoed linksachter waar al die bladeren bijeen liggen)

Dat gat in ’t midden zal waarschijnlijk op dat ander dak terecht komen en is denk ik ook alleen maar om te vermijden dat er water langs uw dakkoepel zou binnenkomen als de normale afloop verstopt zou zijn.

Professioneel advies van Ben Roos

Het is inderdaad heel goed mogelijk dat een verstopte afvoer het probleem is. Een verstopte standleiding is ook vaak een probleem. Een standleiding is een regenpijp naar beneden. Als derde optie is het mogelijk dat de straatkolk vol is gelopen. Een straatkolk is een rooster in het wegdek of het trottoir om het water af te voeren.

Als er bomen rond het dak staan, waaien de bladeren op uw dak. De bladeren komen in uw afvoer terecht. De bladeren hopen op en gaan rotten. Niet alleen verstopt dit de afvoer, na loop van tijd gaan er bovendien planten op uw dak groeien. Daarnaast kan er ook algen en mos groeien op allerlei ondergronden, waaronder uw dakbedekking. De bladeren bezitten namelijk veel voedingsstoffen voor planten, algen en mos. Uw afvoer raakt daardoor steeds meer verstopt en het water blijft daardoor steeds langer op uw dak staan. Planten (vooral algen) kunnen ook uw dakbedekking aantasten.

Niet genoeg afschot (het dak loopt niet schuin genoeg af)

Online wordt onvoldoende afschot vaak als oorzaak van water op een plat dak genoemd. Afschot betekent dat het dak schuin afloopt om het water af te voeren. Hoe meer afschot, hoe schuiner het dak:

Voor platte daken geldt dat voldoende afschot in het dakvlak aanwezig moet zijn in de richting van de hemelwaterafvoeren, zodanig dat plasvorming wordt voorkomen.

Professioneel advies van Ben Roos

Afschot is inderdaad van cruciaal belang. Een plat dak kan nooit helemaal horizontaal liggen, want dit betekent dat het water niet naar beneden stroomt.

Het water blijft daardoor liggen.

Eigenlijk horen aannemers hier rekening mee te houden, omdat zij zorgen voor de basis van het dak. Helaas wordt dit niet altijd gedaan. De dakdekker volgt de ondergrond van het dak, mits anders is afgesproken.

Als er wel voldoende afschot is, stroomt het water over uw dak naar beneden. Het water komt in de afvoer terecht. Via de afvoer wordt het water via één of meerdere regenpijpen naar het rioolstelsel of naar open water afgevoerd.

Oplossingen om Stilstaand Water van Uw Platte Dak te Verwijderen

Er worden een aantal oplossingen op forums genoemd om water op een plat dak te verhelpen:

Geen probleem

Je hoort mensen wel eens zeggen dat water op je platte dak totaal geen probleem is. Deze reacties vonden we bijvoorbeeld online:

Reactie 1

Ach, ik heb hier ook zo’n plat dak op een tuinhuis. Zodra de zon een beetje schijnt is dat dak droog, hoor.

Reactie 2

Eigenlijk is het beter als er water op blijft staan. Zonnestraling is in principe schadelijk voor bitumen. Ondanks dat een goed gelegde bitumineuze dakbedekking zo een 30 jaar meegaat, zal de veroudering sneller optreden indien het veel onder invloed van zonlicht staat. Een laag water op een bitumen dak is dus juist goed. Het kan sowieso geen enkel kwaad.

Professioneel advies van Ben Roos

Of water op een plat dak een probleem is, hangt af van een aantal factoren:

  • Hoeveel water staat erop?
  • De functie van het dak. Wat staat er op het dak? Denk aan zonnepanelen of reclame.
  • Welke waarde zit onder het dak? Als het gaat om tuinhuisje met tuingereedschap, is een instortend of lekkend dak een niet zo groot probleem. Als het gaat om een groot magazijn met laptops is het een enorm probleem
  • Welke constructie zit eronder? Vooral grote bedrijfspanden hebben lichte dakconstructies, omdat dat het goedkoopst is. In combinatie met goedkope dakbedekking en zonnepanelen of airco op het dak, is er veel gevaar op instorting. Bij logistieke centra en bedrijfshallen komt instorting regelmatig voor.

Vaak zijn grote bedrijfspanden voorzien van vacuümsysteem. Op het dak zitten bolletjes met een kap eromheen. Op het moment dat de waterdruk te groot is, zuigt het vacuümsysteem het water op van het dak. Als het systeem vervuild is of de kap ontbreekt, dan werkt het helemaal niet meer. Dit komt omdat het vacuümsysteem bijgehouden moet worden. Doet niemand dat, dan stopt het systeem op een gegeven moment met werken.

Er zijn 4 belangrijke potentiële consequenties vaan het langdurig van een grote hoeveelheid stilstaand water op uw dak hebben:

Algen en Mossen

Water is de ideale broedplaats voor algen en mossen, die uw dakbedekking vervuilen en aantasten. Met name op de lange termijn laten algen en mossen niets heel van uw dakbedekking.

Vorst

Als het stilstaande water bevriest in de winter, beschadigt het ijs uw dakbedekking.

Doorbuigen

Wanneer er langere tijd een grote hoeveelheid water op uw dak ligt, kan dit zijn tol gaan eisen. Door het gewicht van het water op uw dak, is het mogelijk dat uw dak doorbuigt.

Uiteindelijk: Lekkage

Door algen en mossen, vorst en het doorbuigen wordt uw dak beschadigd. Er komen bijvoorbeeld scheuren in de dakbedekking. Dit leidt tot lekkage en dan zit u pas echt in de penarie.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het beste is om zo snel een erkende dakdekker in te schakelen. De dakdekker zal het water op uw platte dak verwijderen. Hij inspecteert daarna het dak om de oorzaak op te sporen. Vervolgens komt hij met een permanente oplossing.

Hoeveel water mag er op een plat dak staan?

In een folder van Vebidak (de brancheorganisatie voor bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven) over water op een plat dak staat:

Als keuringscriterium geldt dat een hoeveelheid water op het dak (direct na regen) van maximaal 5% van het dakoppervlak toelaatbaar is, mits deze hoeveelheid verdeeld is over meerdere plassen. De diepte van de plassen mag daarbij maximaal 5 mm zijn. [Vakrichtlijn gesloten dakbedekkingssystemen, uitgave 2008]

De plasdiepte is zelf op te meten. Moeilijker uit te rekenen is, hoe groot percentage de plassen water de totale oppervlakte van uw platte dak beslaan. Wanneer u niet zeker bent van uw zaak raden we aan om contact op te nemen met een specialist. Neem geen onnodige risico’s betreffende uw dak.

Water dak verwijderen

Betere afvoer

Wat veel mensen op forums aanraden, is om de afvoer te verbeteren:

De meest effectieve oplossing is bij uw dak toch een extra afvoer aan de goede kant plaatsen. Nog beter is het om de afvoer iets verdiept in het dakvlak aan te brengen.

Professioneel advies van Ben Roos

Een betere afvoer helpt inderdaad om het water op uw dak sneller af te voeren. Zorg dat er een noodafvoersysteem op daken. Normaal gesproken is er een spuwer op het dak. Een spuwer is een klein pijpje dat signaleert dat er water op uw dak staat. Zodra er water door het pijpje komt, weet u dat er dus water op het dak staat. Dit betekent dat uw afvoer verstopt is.

Om uw afvoer te verbeteren, moet een constructeur een wateraccumulatie berekening maken. Ben Roos schakelt een constructeur voor u in en stuurt de uitkomst van de berekening naar u op. Op basis van de wateraccumulatie berekening wordt een noodafvoersysteem gemaakt. Dan moeten er een aantal nood overlopen worden gemaakt. Als de afvoer of de waterkolk verstopt is, kan het water niet van uw dak af stromen. Noodafvoersystemen zitten op een bepaalde hoogte. Zodra het water boven deze hoogte komt, wordt het afgevoerd. Het stroomt via buizen naar de straat. Het water komt dan in grote stralen naar beneden. Uw noodafvoersysteem mag niet overal uitkomen, bijvoorbeeld niet op de openbare weg.

Let wel op! Hoe goed uw afvoer ook is, deze raakt altijd verstopt als u niet regelmatig onderhoud laat plegen aan uw dak. Bij Ben Roos onderhouden wij het dak voor u. Neem nu contact met ons op voor een voordelig onderhoudscontract.

Meer afvoer is een efficiëntere manier om water op uw platte dak te verhelpen dan afschot. Één buis lost uw hele probleem soms al op.

Meer afschot

Wat vaak gezegd wordt op forums is dat meer afschot helpt om het water van een plat dak af te voeren. Lees bijvoorbeeld de volgende reacties.

Een plat dak moet altijd wat afschot hebben voor regenwater. Te denken aan minimaal 15 mm per strekkende meter.

of

Met bestrating heb je altijd een afschot van 2 centimeter per meter, lijkt me met een dak ook wel handig te zijn.

Professioneel advies van Ben Roos

Blijvend oftewel permanent afschot is altijd de beste oplossing, Ook na een doorzakking.

Een dak heeft een minimale hellingsgraad van 2 procent nodig. Om dat te realiseren, is er een minimale hellingsgraad van 2 graden nodig. Helaas hebben veel daken dat niet.

Voor voldoende afwatering van een plat dak, moet het voldoende schuin zijn. Daarentegen is een hellingshoek van 2 of 3 graden zo weinig, als u op het dak loopt merkt u dit niet eens.

Visuele inspectie werkt vaak het beste. Als het net geregend heeft, kijken we waar het water blijft staan.

Bij onvoldoende afschot zijn er een aantal oplossingen: meer afvoer plaatsen, meer afschot isolatie installeren en mortel (een fijn soort beton) aanbrengen.

Neem contact op met Ben Roos en we geven u een geheel nieuw, waterdicht dak. Op de nieuwe dakbedekking krijgt u een garantie van maar liefst 10 jaar. De verwachte levensduur van de dakbedekking is minstens 35 jaar, als er een goed afschot en onderhoud is.

Profiteer van onze voordelen

  1. Tientallen jaren ervaring

Bij Ben Roos Dakbedekking BV gaan we al een tijdje mee. We houden ons sinds 1985 al bezig met daken. Het isoleren van daken, renoveren van daken en aanleggen van gebruikersdaken. Geen dak is ons te gek! We hebben een team van zeer ervaren en kundige dakdekkers, die u graag van dienst zijn.

  1. Specialist in grote oppervlakten

We houden ons bezig met daken met grote oppervlakten. Dit is een ruim begrip, maar denk aan daken van bedrijfspanden, parkeergarages, logistieke centra, appartementencomplexen en bedrijfshallen.

  1. Onafhankelijk advies

We zijn in staat om u altijd van een onafhankelijk advies te voorzien. Dit is mogelijk doordat we niet gebonden zijn aan andere bedrijven of leveranciers. Op deze manier stellen wij het beste advies voor uw dak op. Een eerlijk advies zonder loze beloftes.

  1. Dakveiligheid

We weten als geen ander hoe belangrijk het is om veilig te werken. Voor beide partijen is dakveiligheid zeer belangrijk. Volgens de wet bent u als eigenaar van het pand verantwoordelijk voor de dakveiligheid.

Wij nemen die zorg van u over. Wanneer wij aan uw dak werken, hoeft u zich niet druk te maken om de dakveiligheid. We zorgen voor permanente voorzieningen zoals dakankerpunten. Al onze dakdekkers zijn uitgerust met persoonlijke beschermingsmiddelen. Zo kunt u met een gerust hart doorgaan met uw werkzaamheden.

  1. Ontzorgen

Wij lossen al uw dakproblemen voor u op: of u nu lekkage hebt of dat uw dak niet voldoende isoleert. U wordt begeleid tijdens het hele proces.

Keurmerken waar we over beschikken

  • VCA: We zijn VCA gecertificeerd. Dit betekent dat we voldoen aan de eisen op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers.
  • Polygum dealer
  • Hydrotech dealer
  • Roof2roof: We werken samen met deze partner op het gebied van gerecyclede bitumen daken.
  • IKO roof concept partner
  • Stichting Duurzaam Bodegraven Reeuwijk

Naast deze keurmerken zijn we ook lid van de brancheorganisatie Vebidak.

Let op: wij doen geen pannendaken, rieten daken, golfplaten en leien daken

Onder het motto ‘’Schoenmaker, blijf bij je leest!’’ werkt Ben Roos helaas niet met pannendaken, rieten daken, golfplaten en leien daken. Voor pannendaken kunt u terecht bij een bouwkundig aannemer of een pannendekker.