leerbedrijf

Bewust investeren in koeling, daar geloof ik in

Vepo Cheese is een oer-Hollands familiebedrijf in Bodegraven dat zich de laatste 30 jaar heeft gespecialiseerd in het versnijden, raspen en verpakken van kaas. Vepo Cheese heeft naast het bestaande pand aan de Beneluxweg een behoorlijk stuk aangebouwd. Op het dak is er een innovatieve witte reflecterende dakbedekking toegepast, voorzien van een speciale vuilafstotende acrylaat vernislaag. Door de reflecterende werking worden de onderliggende gekoelde ruimte beduidend minder snel opgewarmd, wat resulteert in een veel lagere energie behoefte voor het koelen van de ruimtes.

 

De heer Jac Verkleij van Vepo Cheese:

In het nieuwe stuk aanbouw komt: een koelcel van 370m2 en een hoogte van 10m, een productieruimte, een expeditie ruimte en tevens is er ruimte gecreëerd voor een nieuw kantoor.

De laatste jaren investeren we veel in goede isolatie van onze koelruimten. De energiekosten voor het koelen van het pand zijn normaliter twee maal zo hoog als een pand dat verwarmd moet worden, daarom doen we alles wat we kunnen om de temperatuurinstraling te reduceren. Het dak pakken we dan natuurlijk aan qua isolatie, want er is veel zoninstraling van bovenaf. Het dak op ons andere pand hebben wij ook laten voorzien van een kunststof dakbedekking door Ben Roos dakbedekking BV., op dat moment nog een lichtgrijze kleur. Bij de nieuwe aanbouw hebben we gekozen voor een witte kunststof dakbekleding met een vuilafstotende acrylaat vernis en sterk reflecterende werking.

 

We koelen zomers en winters, de temperaturen zijn in principe redelijk gelijk, maar we kiezen er wel voor om de dag en nacht temperaturen energiebewust in te stellen. ’s Nachts gaan de temperaturen in de koelcel naar 4⁰C en overdag naar 6⁰C. Ook in de andere ruimte verlagen we de temperatuur met 2 graden dan overdag. Op deze manier hoeven de koelmachines overdag bijna niet of veel minder te draaien. Ook wordt overdag de expeditieruimte gekoeld met de vallende kou uit de koelcel, dit werkt gunstiger qua dag en nacht tarieven van onze energieleverancier. Tegenwoordig zitten we met onze energiekosten voor meer dan 50% op het lagere nachttarief. We hebben onze dockshelters / laadluiken voorzien van opblaasbare deurafdichtingen, hierdoor verliezen we ook zo min mogelijk kou rondom de deuren. Want de dure kou vliegt de deur uit.

 

Verlichting: We gaan ook in onze nieuwbouw voor het eerst energiezuinige LED verlichting met sensorregeling toepassen. Dit is niet alleen zeer efficiënt, maar geeft tevens nauwelijks warmte af, dus behoeft ook niet te worden weggekoeld met de koelmachines. Ook hier gaan we steeds een stapje verder met energiebeheersing.

 

Warmte terugwinning: Om kou te produceren komt er veel warmte vrij. We zijn daar heel bewust mee bezig. De warmte die vrijkomt wordt zoveel mogelijk gebruikt voor verwarmingsdoeleinden, zoals het verwarmen van kantoren door middel van vloerverwarming, ook voor het verwarmen van de laadkuilvloeren. Deze warmte zorgt ervoor dat deze in de vriesperiode ijs en sneeuw gehouden zal worden. In de zomerperiode kan de warmte van de koelmachines voor een groot deel worden afgevoerd door deze laadkuilvloeren. Zodoende behoeven de condensorventilatoren veel minder te draaien. De condensormotoren zijn tevens uitgevoerd met zeer energiezuinig EC buitenloop motoren.

 

Warmte van de persluchtcompressoren: Ook hier hebben we gekozen voor de warmteterugwinning van persluchtcompressoren. De overtollige warmte wordt ingezet voor het verwarmen van het CV systeem. Op deze manier worden de radiatoren in de bestaande kantoren en ander gebruikers voorzien van de warmte en kunnen de CV ketels veel minder vaak branden, dus een flinke gasbesparing.”